niedziela, 21 maja 2017

Słodko-kwaśny gulasz z kurczaka


Kurczak, jak już wielokrotnie wspominałam często gości na naszym stole. Podaję go w wersji na ciepło i na zimno np.jako domową wędlinkę. Z patelni, grilla czy  jak w tym przypadku jako składnik do sosu, na obiad. Kurczak, to łatwe do obróbki mięso i poradzą sobie z nim świetnie nawet osoby mało przebywające w kuchni.  



Składniki:

2  filety z kurczaka
1 szalotka
 1 szklanka mrożonych mini marchewek
2 plastry ananasa z puszki +1/2 szklanki soku
2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
2 czubate łyżki  marynowanych pędów bambusa (można pominąć)
5 cm jasnego pora
sok z jednej pomarańczy
1 łyżka miodu
2 ząbki czosnku
0,5 szklanki wody
 łyżka świeżego tymianku
kilka listków bazylii
kilka listków lubczyku (magii )
sól, pieprz i słodka mielona papryka do smaku


Dodatkowo:
3-4 łyżki oleju
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
300 g makaronu



Sposób przygotowania:


Filety z kurczaka umyć, pokroić w cienkie plasterki, obtoczyć mąką i  lekko podsmażyć na oleju. Dodać pokrojoną w cieniutkie plasterki szalotkę, mini marchewki i pokrojonego pora. Przykryć pokrywką i dusić 5 minut dorzucić paprykę, ananasa, pędy bambusa sok z pomarańczy, sok z ananasa, koncentrat pomidorowy i miód. Dusić kolejne 5 minut.Na koniec dodać wyciśnięty przez praskę czosnek,lubczyk, świeżą bazylię, tymianek oraz sól, pieprz i paprykę wg własnego uznania. Podawać z makaronem ugotowanym al dente. 

Smacznego !



3 komentarze:

  1. WYGLĄDA WSPANIALE, CHYBA SIĘ SKUSZĘ, ALE CO TO SĄ TE PĘDY, BO NIGDY NIE JADŁAM?

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam, a pędy kupisz w każdym markecie. Są pakowane w puszkijak groszek czy kukurydza.

    OdpowiedzUsuń


Będzie mi bardzo miło jak pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza, a jeśli ugotujesz coś z mojego bloga, pochwal się tym przysyłając zdjęcie na gosiaczekskrzypczak@gmail.com. Opublikuję je w galeri na fb, będzie mi też niezmiernie miło jak polubisz mój profil na fb lub google+/ Pozdrawiam... Gosia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...