czwartek, 25 maja 2017

Boczniaki a'la schabowe

Na Świebodzki we Wrocławiu, chodzę rzadko, bo przerażają mnie te tłumy, które się wylewają z transportu miejskiego pod byłym dworcem. Jednak stoisko, które mnie najbardziej interesuje mieści się przed jego bramami wejściowymi, więc nie jest tak źle:) Mowa tu o stoisku z grzybami różnej maści (które prowadzi sam producent), od pieczarek białych i brązowych, poprzez boczniaki i całą gamę grzybów azjatyckich, na leśnych kończąc. Dzisiaj zakupiłam sporo boczniaków, zatem zapraszam na pyszne kotleciki.



Składniki :

6 dużych boczniaków
2 jajka
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
2 łyżki masła
sól i pieprz do smaku



Sposób przygotowania:

Grzyby przetrzeć papierowym ręcznikiem, ewentualnie mokrą gąbką, gdy są brudne, moje były idealnie czyste. Przekroić na pół, tak, aby były jak najbardziej płaskie. W miseczce roztrzepać jajka. Maczać kotlety w jajku, a potem panierować w bułce tartej. Na dużej patelni rozgrzać olej, dodać masło. Układać grzyby i smażyć z obu stron po około 5 minut, aż będą rumiane. Po tym czasie zdjąć je z patelni i przełożyć na papierowe ręczniki. Przed podaniem gorące grzyby posypać solą i pieprzem. Podawać z białym pieczywem, Smacznego!



4 komentarze:

  1. Też robię kotlety z boczniaków, ale dodaję jeszcze żółtego sera, pycha.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ser do boczniaków mi jakoś nie pasuje, ale może sie mylę. Nie przytłacza smaku grzybów?

    Miło było gościć...

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam w lodowce i będę robic :)

    OdpowiedzUsuń


Będzie mi bardzo miło jak pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza, a jeśli ugotujesz coś z mojego bloga, pochwal się tym przysyłając zdjęcie na gosiaczekskrzypczak@gmail.com. Opublikuję je w galeri na fb, będzie mi też niezmiernie miło jak polubisz mój profil na fb lub google+/ Pozdrawiam... Gosia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...