Składniki :
5 twardych jabłek
5 dużych łyżek morwy białej suszonej Firmy HELIO
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej
1 łyżka masła
5 łyżeczek miodu naturalnego
sok z agawy
sok z agawy
Sposób przygotowania:
Jabłka umyć, osuszyć i odciąć od ogonka około 1 centymetra poniżej. Czapeczki pozostawić, a jabłka wydrążyć łyżeczką. Środki jabłka natrzeć masłem i obsypać cynamonem i gałką, Do tak wydrążonych jabłek włożyć morwę i miód. Przykryć czapeczką, posypać cynamonem. Wstawić do piekarnika nastawionego na 160 C i pic 23-30 minut. Po wyjęciu polać syropem z agawy lub płynnym miodem. Smacznego:)
"Jeszcze kilkadziesiąt lat temu morwa była w Polsce popularnym owocem wykorzystywanym zarówno w medycynie ludowej i codziennym spożyciu.
Owoce morwy białej wyglądem przypominają jeżyny, a słodki smak od zawsze kusił dzieci. Ciekawostką jest, że ze względu na dużą zawartość łatwo przyswajanych cukrów, ludność zamieszkująca Himalaje suszy owoce, miele je na mąkę i używa jako dodatek do potraw. Suszone owoce morwy są często zabierane tam w dalekie podróże jako pożywienie wzmacniające i regenerujące siły.
Obecnie panujący trend sięgania po produkty naturalnie zdrowe i tradycyjne sprawia, że ten skarb Natury odkrywany jest na nowo także w Polsce. Owoce suszone morwy HELIO Natura można jeść same jako przekąskę, dodać do owsianki, musli, koktajli, a nawet wypieków. Ze zdrowej nowości HELIO Natura rodzice mogą uczynić zamiennik słodyczy dla swoich pociech – dodatkowym atutem będzie apetyczny odgłos chrupanych owoców! Zmarzluchy wykorzystają morwę białą HELIO Natura do przyrządzenia rozgrzewających naparów i herbat ziołowo-owocowych.
Morwa biała HELIO Natura to owoce ponadprzeciętnej wielkości".
Jakich jabłek uzyłaś, bo mi się ostatnio całkowicie rozpadły i kasz wyszła
OdpowiedzUsuńLigol, polecam :)
UsuńTeż takie robie tyle ze bez morwy, nawet nie wiem co to takiego.
OdpowiedzUsuńPyszne owoce drzewa morwy, nie jadłam co prawda nigdy świeżych, ale suszone są bardzo smaczne, polecam :)
UsuńTakie coś, to ja lubię :)
OdpowiedzUsuńBardzo mnie to cieszy:) Pozdrawiam
UsuńAle to musi być smaczne :)
OdpowiedzUsuńByło Kasiu,polecam zrobienie :)
UsuńCoś dla mojej Żonki :) Bardzo apetyczne zdjęcia Gosieńko :)
OdpowiedzUsuńPieczone jabłka to mój ulubiony deser w sezonie jesiennym. Świetny przepis ;)
OdpowiedzUsuńhttps://agronova.net.pl/