Składniki :
1 laska kiełbasy u mnie Kiełbasa ze Wsi Hańderek
1 korpus z kurczaka
podłużne buraki słoik 0,7 l wraz z zalewą ( przepis na blogu )
40 dkg fasoli jasiek
2 średnie ziemniaki
1/4 średniego selera
1 duża marchewka
1 średnia cebula
1/4 małej główki białej kapusty ( około 35 dkg)
garść suszonych prawdziwków
150 g słodkiej dobrej śmietany do zup
1 czubata łyżka pokrojonego koperku
1 łyżka suszonego majeranku
2-3 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
2 łyżeczki cukru
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
Sposób przygotowania:
Fasolę wcześniej sparzyć. Do garnka wrzucić korpus z kurczaka, fasolę, zalać 1,5 l wody. Gotować około 40 minut. Dodać suszone podgrzybki oraz pokrojone w drobną kosteczkę
marchewkę, seler i cebulę, sól i pieprz. Dodać pokrojonego
ziemniaka i startą na szatkownicy kapustę. Gotować do miękkości warzyw. Na
koniec dodać starte na tarce o grubych oczkach buraczki, sok z buraków, śmietanę, czosnek i koperek.
Na patelni rozgrzać olej , dodać masło i podsmażyć plastry kiełbasy. Ułożyć na talerzu
z zupą. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu. Smacznego :)
Uwielbiam, zwłaszcza własnie zimą.
OdpowiedzUsuńJa też, choć robię nie tylko zimą , pozdrawiam :)
UsuńMoja ulubiona zupa.tez ją robię często zima właśnie.
OdpowiedzUsuńZimą smakuje najlepiej. Pozdrawiam :)
UsuńMoja ulubiona zupka zimowa
OdpowiedzUsuńOj widzę Piotrze, że chyba jesteś głodny i nie możesz spać, skoro o 5:37 komentujesz na blogu kulinarnym :) Buziaczki dla całej Rodzinki przesyłam :)
Usuń