poniedziałek, 26 lutego 2018

Cebula faszerowana po żmudzku


Na przepis ten trafiłam tutaj  i od razu mnie zaciekawił. Co prawda faszerowanej cebuli nie robię często, ale jak już to było to mięsne nadzienie z odrobiną żółtego sera. Tu jednak całkowita nowość, farsz z fasoli. Jak pisze Autor. cebula może być biała lub czerwona, fasolka również, Można nafaszerować białą cebulę białą fasolą, a czerwoną  czerwoną fasolą uzyskując tym samym dwie interesujące i inaczej wyglądające przekąski. U mnie w wersji mieszanej, zwykła cebula i czerwona fasola Firmy Orzech. Gorąco polecam, bo przepis jest tego wart.



Składniki : 

5 dużych cebul
1 puszka czerwonej fasoli ORZECH
2 łyżki masła
1 łyżka posiekanych listków świeżego majeranku
sól i pieprz do smaku
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
1 lyżka oleju


Sposób przygotowania:



Cebulę odciąć od góry na około 1 cm. Włożyć w środek cebuli widelec i delikatnie przekręcać, aż poszczególne warstwy staną się luźne. Ja zostawiłam po 2 warstwy cebuli. Wydrążone środki cebul przełożyć na patelnię i poddusić na oleju, aż się lekko zrumienią. Przełożyć do wysokiego naczynia, dodać odsączoną z zalewy fasolę i dokładnie zblendować. Doprawić solą pieprzem i pokrojonym majerankiem. Tak przygotowanym farszem nadziać wydrążone cebule. Na wierzchu każdej ułożyć po kawałeczku masła i posypać posiekanymi orzechami. Wstawić do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem, przykryć i piec przez  30-35 minut w temperaturze 170 C. 



PODAWAĆ ZARAZ PO PRZYGOTOWANIU, SMACZNEGO :)

11 komentarzy:

  1. To bardzo ciekawy pomysł na farsz, nawet do pierogów. Musze koniecznie zrobić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapewniam, ze jest bardzo smaczny i taki inny, co też w sumie ważne. A masz zamiar zrobić cebulę czy wspomniane pierogi? Pozdrawiam i dziekuję za odwiedziny.

      Usuń
  2. niesamowite połączenie smaków :) to musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Poleca, nam bardzo smakowało :) Dziękuje za odwiedziny i zapraszam częściej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę koniecznie zrobić w wersji na biało. Uwielbiam fasolę pod każdą postacią i robie często wszystkie strączki, bo nie jem mięsa.Dzięki za przepis Gosiu Hania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam i daj znać jak smakowało, pozdrawiam :)

      Usuń
  5. Gosiu,Twoje przepisy są rewelacyjne i powiem Ci, ze mój Małż, myślał że jadł mięso ha ha

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Marzenko :) A kiedy Ty to zdążyłaś zrobić, bo po dacie komentarza widzę, ze w dniu opublikowania postu :)

      Usuń
  6. Dzisiaj będę robić, super pomysł i jestem bardzo ciekawa smaku. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. I to może być dobre, szukam takich pomysłów

    OdpowiedzUsuń


Będzie mi bardzo miło jak pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza, a jeśli ugotujesz coś z mojego bloga, pochwal się tym przysyłając zdjęcie na gosiaczekskrzypczak@gmail.com. Opublikuję je w galeri na fb, będzie mi też niezmiernie miło jak polubisz mój profil na fb lub google+/ Pozdrawiam... Gosia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...