Składniki:
150 g suszonych podgrzybków
1 mała kajzerka
1 mała cebula
1 jajko
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
szczypta gałki muszkatołowej
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
mleko do namoczenia bułki
bułka tarta do obtoczenia kotletów
olej do smażenia
granat i listki pietruszki do dekoracji
Sposób przygotowania:
Grzyby umyć, przełożyć do garnka i zalać zimna wodą. Zagotować i gotować około 15 minut. W międzyczasie pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju cebulę. Bułkę namoczyć w mleku i dobrze odcisnąć. Grzyby odcedzić z wody, przestudzić. Przez maszynkę do mięsa przekręcić grzyby, bułkę i podsmażoną cebulę, dodać jajko, pietruszkę i przyprawy. Dokładnie wymieszać i uformować niewielkie płaskie kotleciki, obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej i układać kotleciki. Smażyć po około 5 minut z każdej strony. Smakują wybornie zarówno na ciepło jak i po ostygnięciu. Świetnie do nich pasuje sos koperkowy...Smacznego :)
Ależ to musi być pyszne, niestety nie mam grzybków ;)
OdpowiedzUsuńSzkoda , bo naprawdę dobre. Moze zrób z pieczarek :)
UsuńKurcze Gosia, pogoniłem Żonkę do kuchni, zeby grzyby ugotowała, idealne do piwka i skokÓw, zaraz będzie robić :) A teraz co? Oglądamy My kibice i trzymamy kciuki co? Złoto olimpijskie mi się marzy dla Stefana!
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, ze kotleciki smakowały, co do medali i konkursu, to sie nie wypowiem. Za nerwowa jestem :)
UsuńTeż takie robie i podaje z sosem i ryzem na obiad, pycha.
OdpowiedzUsuńŚwietny i pyszny obiadek :)
UsuńPycha i jakie ładne z tym granatem :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńCOŚ DLA MNIE, GRZYBIARZ W KOŃCU JESTEM :)
OdpowiedzUsuńWiem, wiem ,ze jesteś :) A kotleciki polecam, buziaki dla Rodzinki przesyłam :)
Usuń