Składniki:
600 g mięsa z żeberek wieprzowych
1 średnia marchewka
1 średni ogórek kiszony
1 średnia cebula
1/2 papryczki chili
1 ząbek czosnku
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta kurkumy
1/2 łyżeczki otartego majeranku
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
sól do smaku
1 szklanka jasnego piwa
1 szklanka wody
1 łyżeczka miodu
2 łyżki maki pszennej
olej do smażenia
Dodatkowo:
ugotowana kasza pęczak
patisony Firmy ORZECH
600 g mięsa z żeberek wieprzowych
1 średnia marchewka
1 średni ogórek kiszony
1 średnia cebula
1/2 papryczki chili
1 ząbek czosnku
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta kurkumy
1/2 łyżeczki otartego majeranku
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
sól do smaku
1 szklanka jasnego piwa
1 szklanka wody
1 łyżeczka miodu
2 łyżki maki pszennej
olej do smażenia
Dodatkowo:
ugotowana kasza pęczak
patisony Firmy ORZECH
Sposób przygotowania:
Mięso umyć i pokroić w duża kostkę, obtoczyć w mące. Na dużej patelni rozgrzać olej i poukładać kawałki mięsa. Smażyć z obu stron aż się zrumienią. Na patelnię wlać wodę i piwo. Dorzucić pokrojone w plasterki warzywa: marchewkę , ogórka ze skórką oraz cebulę w piórkach. Dodać miód i wszystkie przyprawy poza czosnkiem. Przykryć i dusić na małym ogniu około 45-55 minut. Na samym końcu dodać wyciśnięty przez praskę czosnek.
Podawać bezpośrednio po przygotowaniu z ugotowanym na sypko pęczakiem oraz marynowanymi patisonami. Smacznego :)
W sumie mam wszystkie składniki oprócz piwa, więc skoczę do sklepu i będę robić :)
OdpowiedzUsuńPolecam, bo bardzo smaczne danie wyszło :)
Usuńa ostatnio miałam ochotę na żeberka... brzmi smakowicie :)
OdpowiedzUsuńZuza, jak jest ochota, to trzeba zrobić, pozdrawiam :)
UsuńNo taki obiadek, to coś dla mnie. Kusisz Gosiu :) A Moja internetu nie lubii nie zaglada nawet do Ciebie :)
OdpowiedzUsuńWłasnie, że zagląda :) Widać tylko Ci nie mówi :) A obiadek, fakt, pyszny. Buziaki przesyłam dla całej Rodzinki :)
UsuńGosieńko, u Ciebie to zawsze coś pysznego
OdpowiedzUsuńKama, bardzo dziękuje i pozdrawiam :)
Usuń