Choć gołąbków nie robię zbyt często, tak średnio raz w miesiącu, to w domu bardzo je lubimy. Najczęściej z uwagi na moją mamę , mają one formę tradycyjną ( mięso, ryż), ale zdarzają się tez i inne, choćby z kaszą gryczaną czy grzybami . Dzisiaj całkowita nowość, choć już wiem, że zagości u nas na stałe. Gołąbki z ziemniakami, bo o nich mowa, podbiły nasze kubki smakowe. Zachęcam do wypróbowania przepisu.
Składniki na gołąbki:
1 główka młodej kapusty
1,5 kg ziemniaków
15 dkg peklowanej domowej słoniny
2 duże cebule
1 łyżka kaszy manny
szczypta płatków chili
1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
2 duże cebule
1 łyżka kaszy manny
szczypta płatków chili
1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
1/2 łyżeczki mielonego curry
1 łyżeczka majeranku
sól i pieprz do smaku1 łyżeczka majeranku
1 łyżka masła
Składniki na sos:
Składniki na sos:
1 szklanka śmietanki do zup 18%
1 szklanka mleka 3,2%
2 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta soli
Przygotowanie:
Zagotować w garnku wodę i włożyć do niej główkę kapusty, przykryć i pozostawić na około 10 min. Po tym czasie wyjąć kapustę i delikatnie zdejmować liście.
Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości, utłuc tłuczkiem lub przepuścić przez maszynkę do mielenia. Na patelni podsmażyć pokrojoną w kosteczkę słoninę. Wyjąć skwarki, a na wytopiony tłuszcz wrzucić pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, lekko zrumienić.
Do dużej miski wrzucić ziemniaki, dodać podsmażoną cebulę razem z tłuszczem i skwarki, które wcześniej zostały wybrane, dodać kaszę manną i wszystkie przyprawy, wymieszać. Przestudzony farsz nakładać w liście i zawijać jak tradycyjne gołąbki.
Do dużej miski wrzucić ziemniaki, dodać podsmażoną cebulę razem z tłuszczem i skwarki, które wcześniej zostały wybrane, dodać kaszę manną i wszystkie przyprawy, wymieszać. Przestudzony farsz nakładać w liście i zawijać jak tradycyjne gołąbki.
Uszykować naczynie żaroodporne, wysmarować masłem, wyłożyć kilkoma liśćmi kapusty i układać gołąbki. Całość zalać śmietanką połączoną z mlekiem, czosnkiem, gałka i szczyptą soli. Wstawić do piekarnika, temperaturę ustawić na 170 stopni C i piec 40-45 minut. Podawać gorące zaraz po przygotowaniu. Smacznego :)
Z podanych proporcji wyszło 15 dużych gołąbków, gdyż było jeszcze jedno mniejsze naczynie, które nie załapało się na zdjęcia, bo jego zawartość została pochłonięta po wyjęciu z piekarnika. Te większe czekało na ostygnięcie i "sesję zdjęciową" :)
Prezentują się fantastycznie, muszę koniecznie zrobić, choć kurkumy nigdy jeszcze nie używałam.
OdpowiedzUsuńKurkuma nie jest obowiązkowa, choć daje gołąbkom ładny kolor i smak. Dziękuję za komentarz i odwiedziny.
UsuńTeż robię gołąbki z ziemniakami, ale surowymi, takich jeszcze nigdy nie jadłam :) Muszę zrobić na próbę.
OdpowiedzUsuńKoniecznie spróbuj i daj znać jak smakowały :)
UsuńO MAMUNCIU, ALE MUSZĄ BYĆ PYSZNE, ALE PRACOCHŁONNE NIESTETY :)
OdpowiedzUsuńNie sa tak pracochłonne jak gołąbki z mięsem, gdzie trzeba krecić mięso, parzyć ryż. Zrób, a się przekonasz, pozdrawiam:)
UsuńO jej, ale to super wygląda! Spróbuję też takie coś przyrządzić, ale pewnie mi nie wyjdzie za pierwszym razem :D
OdpowiedzUsuńAgatko, tutaj nie ma się co zepsuć,to łatwy przepis:) Daj znać jak Ci poszło, pozdrawiam.
UsuńGosiu, a ziemniaki stare czy młode?
OdpowiedzUsuńMłode, tyle, ze duże. Starych w mojej okolicy nie ma, pozdrawiam.
UsuńAle jak masz stare, to nawet lepiej.
UsuńGosiu, Moja Mama wczoraj robiła, rewelacyjne są.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowały, szkoda, że nie zrobiłaś zdjęcia...prosiłam :(
UsuńTo mnie zaskoczyłaś, ja takich gołąbków nie jadłam. Muszę koniecznie wypróbować Twój przepis! Może w sobotę,będę wtedy miała więcej czasu.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Gosiu.
Iwonko, koniecznie zrób, są pyszne. Pozdrawiam:)
UsuńUwielbiam te gołabki, po prostu są REWELACYJNE. Mięsne niech się chowają za płotem.
OdpowiedzUsuńWglądają przepysznie. Uwielbiam gołąbki ale z ziemniakami jeszcze nie robiłam. Muszę zrobić :-)
OdpowiedzUsuńWitam
OdpowiedzUsuńRobilam dzisiaj po raz pierwszy golabki z ziemnaikami ,bardzo smakowicie wygladaly u Pani i postanowilam zrobic z Pani przepisu. Bardzo mi smakowaly. Zdjecie oczywiscie poszlo .Serdecznie pozdrawiam Ewa