czwartek, 26 marca 2015

Pasta do chleba z watróbki i jajek

Dzisiaj zapraszam na pyszne, tanie i łatwe w wykonaniu smarowidło do pieczywa. Uwielbiam takie pasty i przyznam, nie kupuję gotowych. Wykonanie tego "pasztetu", jest bardzo proste i szybkie, a gwarancja smaku gwarantowana. Użytą w przepisie pietruszkę można zastąpić szczypiorkiem.




Składniki:

600 g wątróbki wieprzowej
2 średnie cebule
5 jaj
1/2 pęczka natki pietruszki
3 ząbki czosnku
1/2 papryczki chili
10 czarnych oliwek
2-3 łyżki majonezu
1 łuzka oleju do smażenia 

Przyprawy:

1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki soli ziołowej
1/2 łyżeczki majeranku


Sposób przygotowania:


Wątróbkę umyć, przełożyć do garnka i zalać zimną wodą, tak aby była zakryta. Gotować na średnim ogniu od momentu zagotowania 25-30 minut, wyjąć z wody i przestudzić. W międzyczasie obrać i pokroić w piórka cebulę. Przełożyć na rozgrzaną patelnię z łyżką oleju i zeszklić na złoty kolor. Jajka ugotować na twardo, przestudzić i obrać.


Wątróbkę pokroić na mniejsze kawałki i razem z jajkami i cebulą przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Doprawić, majonezem, olejem lnianym, pieprzem, gałką i przecisniętym przez praskę czosnkiem, dodać pokrojone drobniutko oliwki, papryczkę i posiekaną natke pietruszki. Wymieszać, spróbować i doprawic solą. Ilośc soli jest umowna i zależy od naszego gustu, oliwki tez sa przecież słone.


Pastę po zrobieniu przechowywać w zamkniętym pojemniczku, aby nie przeszła zapachami z lodówki. Nadaje się do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Smacznego!

Poniżej znajdziecie inne pyszne propozycje na smarowidła do pieczywa:


Pasta z kurczaka, sera i jajek

Pasta z awokado i sera feta
Pasta z wędzonego kurczaka, jajek i zieleniny
Pasta z kurczaka i jajek
Pasta z tuńczyka, pieczonej papryki i awokado
Pasta z jajek i awokado z dodatkiem goi
Domowy pasztet

5 komentarzy:

  1. PIĘKNE ZDJĘCIA, ZACHĘCAJĄCE DO DEGUSTACJI. PANI GOSIU, A JAK BY TAK WĄTRÓBKĘ DROBIOWĄ, TĘ LUBIĘ NAJBARDZIEJ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, ze z drobiową nie będzie problemu, też bardzo lubię. Pozdrawiam.

      Usuń
  2. Takiej jeszcze nie robiłam, muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Iwonko, polecam...pyszne i tanie smarowidło i co najważniejsze, wieszco jesz. Pozdrawiam.

      Usuń


Będzie mi bardzo miło jak pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza, a jeśli ugotujesz coś z mojego bloga, pochwal się tym przysyłając zdjęcie na gosiaczekskrzypczak@gmail.com. Opublikuję je w galeri na fb, będzie mi też niezmiernie miło jak polubisz mój profil na fb lub google+/ Pozdrawiam... Gosia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...