niedziela, 3 czerwca 2018

Dżem truskawkowy z kwiatami czarnego bzu

To niesłychane, jak kilkanaście gałązek, a konkretnie baldachimów czarnego bzu może zmienić smak mojego ulubionego dżemu truskawkowego. Niepowtarzalny aromat i smak, a do tego zapach w całym mieszkaniu, po prostu cudo. Róbcie, bo warto, a bez właśnie kwitnie.



                                                              Składniki:

1 kg dojrzałych truskawek
10 dużych baldachimów  czarnego bzu 

500 g cukru
1 opakowanie żelfix-u 2:1
sok  z 1 cytryny
otarta skórka z 1/2 cytryny


Sposób przygotowania:


Truskawki, umyć, osuszyć i pokroić na ćwiartki, Przełożyć do miski i zasypać żelfix-em oraz cukrem. Po 45 minutach truskawki przełożyć do garnka. Zagotować i na małym ogniu dusić pięć minut, ciągle mieszając. Dodać skórkę z cytryny, oraz sok. Na końcu wrzucić kwiatostany czarnego bzu. Dżem zacznie się  pienić, ale po kilkuminutowym mieszaniu nabierze wspanialej barwy.



Będzie gotowy aby, go przelać do słoiczków i odwrócić do góry dnem , aż nie ostygnie, po to by nam służył na długie zimowe wieczory. Smacznego.

8 komentarzy:

  1. Uwielbiam, robiłam w piątek 10 słoiczków 0,5l :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Truskawki i kwiaty bzu, połączenie idealne, po prostu pycha.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też tak uważam :) Pozdrawiam i dziekuje za odwiedziny.

      Usuń
  3. Ja gotuję po wrzuceniu bzu jeszcze przynajmniej 10 minut.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja do momentu, aż przestanie się pienić. To trwa około 3-5 minut :)

      Usuń
  4. Wygląda fantastycznie Gosiu. Kolorek cudo :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ pysznie wygląda ten dżemik!

    OdpowiedzUsuń


Będzie mi bardzo miło jak pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza, a jeśli ugotujesz coś z mojego bloga, pochwal się tym przysyłając zdjęcie na gosiaczekskrzypczak@gmail.com. Opublikuję je w galeri na fb, będzie mi też niezmiernie miło jak polubisz mój profil na fb lub google+/ Pozdrawiam... Gosia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...