Składniki:
1 wiązka zielonych szparagów
2 średnie pomidory
1/2 papryczki chili
1 kulka sera mozzarella
3 jajka
sól do smaku
Sos beszamel:
1 łyżka maki
1 łyżka masła
około 3/4 szklanki mleka
50 g sera morskiego
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól do smaku
1 łyżka masła
Sposób przygotowania:
Szparagi umyć i odłamać zdrewniałe końcówki. Włożyć do garnka, posolic i zalać wodą. Gotować około 5-7 minut.
BESZAMEL - Do garnka wrzucić masło, jak zacznie się topić dodać mąkę, połączyć i ciągle mieszając dolewać mleko. Powinna powstać jednolita masa. Na koniec dodać starty ser, gałkę muszkatołową i sól. Zagotować i odstawić.
Naczynie żaroodporne nasmarować masłem i ułożyć w nim szparagi. Wbić w odstępach całe jajka, a pomiędzy nimi ułożyć plastry mozzarelli,pokrojone w kostkę pomidory i drobno posiekane chili. Zalać beszamelem, przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nastawionego na 170 C na około 20-25 minut. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu. Smacznego :)
Uwielbiam szparagi i tez robie pod beszamelem ,ale bez dodatków, chociaz ten ser i jajka na pewno fajnie smakuja w połączeniu ze szparagami. Pozdrawiam Gosiu
OdpowiedzUsuńMarzenko, nam bardzo smakowało :) Również pozdrawiam :)
UsuńUwielbiam zielone szparagi, choć przyznam, że tak przygotowanych jeszcze nie jadłam. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZrób, polecam:) Ja tez bardziej lubię zielone.
UsuńPychotka, też wolę zielone niż białe.
OdpowiedzUsuńTo tak jak ja :)
UsuńA ja najbardziej lubię zw ody z masłem i bułka tartą :)
OdpowiedzUsuńJak kalafiora :) i tez fajnie, pozdrawiam :)
UsuńTen przepis na szparagi brzmi obłędnie! Uwielbiam szparagi, a zapiekane pod beszamelem to klasyka, która zawsze zachwyca. Na pewno wypróbuję to danie. Dziękuję za podzielenie się!
OdpowiedzUsuńAgronova