czwartek, 17 maja 2018

Szparagi zapiekane pod beszamelem

Trochę mnie tutaj nie było, ale mam kilka nowych przepisów, które w międzyczasie "obfociłam" i zamierzam się z Wami nimi podzielić. Jako, że sezon szparagowy w pełni, to zaczynam od tego pysznego warzywa. Jeśli je lubicie, to mam dla Was prosty i sprawdzony przepis na ich wykonanie. Gorąco polecam :)



Składniki:

1 wiązka zielonych szparagów
2 średnie pomidory
1/2 papryczki chili
1 kulka sera mozzarella
3 jajka
sól do smaku

Sos beszamel:

1 łyżka maki
1 łyżka masła
około 3/4 szklanki mleka
50 g sera morskiego
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól do smaku

1 łyżka masła


Sposób przygotowania:


Szparagi umyć i odłamać zdrewniałe końcówki. Włożyć do garnka, posolic i zalać wodą. Gotować około 5-7 minut. 

BESZAMEL - Do garnka wrzucić masło, jak zacznie się topić dodać mąkę, połączyć i ciągle mieszając dolewać mleko. Powinna powstać jednolita masa. Na koniec dodać starty ser, gałkę muszkatołową i sól. Zagotować i  odstawić. 

Naczynie żaroodporne nasmarować masłem  i ułożyć w nim szparagi. Wbić w odstępach całe  jajka, a pomiędzy nimi ułożyć plastry mozzarelli,pokrojone w kostkę pomidory i drobno posiekane chili. Zalać beszamelem, przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nastawionego na 170 C na  około 20-25 minut. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu. Smacznego :)


8 komentarzy:

  1. Uwielbiam szparagi i tez robie pod beszamelem ,ale bez dodatków, chociaz ten ser i jajka na pewno fajnie smakuja w połączeniu ze szparagami. Pozdrawiam Gosiu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko, nam bardzo smakowało :) Również pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Uwielbiam zielone szparagi, choć przyznam, że tak przygotowanych jeszcze nie jadłam. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrób, polecam:) Ja tez bardziej lubię zielone.

      Usuń
  3. Pychotka, też wolę zielone niż białe.

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja najbardziej lubię zw ody z masłem i bułka tartą :)

    OdpowiedzUsuń


Będzie mi bardzo miło jak pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza, a jeśli ugotujesz coś z mojego bloga, pochwal się tym przysyłając zdjęcie na gosiaczekskrzypczak@gmail.com. Opublikuję je w galeri na fb, będzie mi też niezmiernie miło jak polubisz mój profil na fb lub google+/ Pozdrawiam... Gosia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...