Składniki:
1 kg dojrzałych truskawek
10 dużych baldachimów czarnego bzu
500 g cukru
1 opakowanie żelfix-u 2:1
sok z 1 cytryny
otarta skórka z 1/2 cytryny
Sposób przygotowania:

Truskawki, umyć, osuszyć i pokroić na ćwiartki, Przełożyć do miski i zasypać żelfix-em oraz cukrem. Po 45 minutach truskawki przełożyć do garnka. Zagotować i na małym ogniu dusić pięć minut, ciągle mieszając. Dodać skórkę z cytryny, oraz sok. Na końcu wrzucić kwiatostany czarnego bzu. Dżem zacznie się pienić, ale po kilkuminutowym mieszaniu nabierze wspanialej barwy.
Uwielbiam, robiłam w piątek 10 słoiczków 0,5l :)
OdpowiedzUsuńSuper, pozdrawiam Kasiu :)
UsuńTruskawki i kwiaty bzu, połączenie idealne, po prostu pycha.
OdpowiedzUsuńTeż tak uważam :) Pozdrawiam i dziekuje za odwiedziny.
UsuńJa gotuję po wrzuceniu bzu jeszcze przynajmniej 10 minut.
OdpowiedzUsuńA ja do momentu, aż przestanie się pienić. To trwa około 3-5 minut :)
UsuńWygląda fantastycznie Gosiu. Kolorek cudo :)
OdpowiedzUsuńAleż pysznie wygląda ten dżemik!
OdpowiedzUsuń