piątek, 17 listopada 2017

Surówka z czarnej rzepy do obiadu

Co powiecie na taki dodatek do obiadu? Pyszna, zdrowa surówka z czarnej rzepy, to prawdziwa bomba witaminowa. Nie przez przypadek mamy okazję jeść ją Jesienią, kiedy to witaminki są nam bardzo potrzebne. Pyszna jest solo, ale równie dobrze smakuje w połączeniu z marchewką czy kiszonym startym ogórkiem .Polecam wszystkie wersje.


Składniki:

3 rzepy ok 500 g
3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
sól i pieprz do smaku


Sposób przygotowania:

Rzepę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać sól i pieprz, lekko przetrzeć. Majonez i śmietanę dodać do warzywa i porządnie wymieszać. Ewentualnie jeszcze doprawić solą czy pieprzem. Pozostawić na kilkanaście minut, aby rzepa zmiękła, a smaki się połączyły. Idealna do dań mięsnych. Smacznego.


11 komentarzy:

  1. O jejku jak apetycznie wygląda. Gosiu, Ty to jednak mistrz jesteś.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Justynko, jaki mistrz? Moja Mama, to jest mistrz. Pozdrawiam.

      Usuń
  2. Pychota, ale ciężko kupić w dużym mieście na placu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. We Wrocławiu jest ogólnie dostępna, nawet w sklepie osiedlowym.

      Usuń
  3. Uwielbiam. Rodzice mi dowożą bo maja własną. KAMILA

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam, dodaję jeszcze marchewkę. Pycha.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko, też czasem robię z marchewką i też bardzo lubię.

      Usuń
  5. Na włosy udealna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Surówka z jogurtem i majonezem na włosy? Raczej nie, rozumiem, ze miałaś/eś na myśli rzepę :)

      Usuń
    2. I na włosy i do ust, uwielbiam

      Usuń


Będzie mi bardzo miło jak pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza, a jeśli ugotujesz coś z mojego bloga, pochwal się tym przysyłając zdjęcie na gosiaczekskrzypczak@gmail.com. Opublikuję je w galeri na fb, będzie mi też niezmiernie miło jak polubisz mój profil na fb lub google+/ Pozdrawiam... Gosia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...