Sałatka, nie zawsze mi się kojarzy z konkretnym przepisem, w sumie to chyba nawet wcale. Lubię eksperymentować i przygotowywać dania z tego, co mam akurat w lodówce. Po degustacji, gdy się okazuje, tak jak w tym przypadku, że zestawienie było trafne, zapisuję sobie składniki.Teraz mając bloga, robię to tutaj właśnie, dzieląc się ze wszystkimi chętnymi moimi eksperymentami.
Składniki:
200 g makaronu ze szpinakiem ( ja miałam gniazdka wstążki )
100 g szynki szwarcwaldzkiej cieniutko pokrojonej
100 g sera pleśniowego camembert
1 dojrzałe awokado
1 nieduża kiść czerwonego winogronu
1/2 czerwonej papryki
1 pomidor
duża garść świeżej bazylii
kilka gałązek szczypiorku
kilka listków pietruszki
5-6 łyżek oliwy bazyliowej
sok z jednej mandarynki
szczypta tymianku
1 ząbek przeciśniętego przez praskę czosnku
sól morska do smaku
szczypta grubo mielonego czarnego pieprzu
Wykonanie:
Makaron wrzucić do gotującej osolonej wody i ugotować al dente. Odcedzić, przełożyć do naczynia w którym będziemy podawać sałatkę. Do oliwy wrzucić rozdrobniony czosnek i delikatnie polać makaron,wymieszać... resztę oleju pozostawić do polania sałatki po wierzchu. Na makaronie ułożyć liście bazylii, pomidora pokrojonego w ósemki, awokado i paprykę w plasterki, ser pleśniowy w kostkę. Szynkę pozawijać w stożki, winogron poprzekrawać na pół i również porozkładać na półmisku. Udekorować gałązkami szczypiorku i listkami pietruszki. Wycisnąć sok z mandarynki i połączyć go z oliwą. Skropić całość delikatnie, opruszyć solą morską, pieprzem, tymiankiem i odstawić do lodówki na 15 minut.
Bogactwo smaków zasługuje na to aby wykonać tę pyszną i w sumie bardzo prostą sałatkę. Polecam i życzę smacznego.
ooo, boska, wspaniała, zdrowa i kolorowa, i do bento się nadaje :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Monika
Dziękuję, była naprawdę pyszna:) Zapraszam ponownie do odwiedzin, codzienne nowy przepis.Co do bento, to nie mogę się wypowiadać,bo nigdy nie jadłam :(
Usuńpozdrawiam Gosia
Łał,muszę koniecznie zrobić. Mam tylko pytanie, nie jest mdła ? Ja bym dodałatrchę musztardy do oleju.
OdpowiedzUsuńKasiu, pomidor i winogrona dają posmak kwasowatości, ale oczywiście musztardę np. francuską, możesz dodać do dresingu.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i dziękuję za odwiedziny.