poniedziałek, 27 stycznia 2014

Sałatka makaronowa z prosciuto, awokado i winogronem

Sałatka, nie zawsze mi się kojarzy z konkretnym przepisem, w sumie to chyba nawet wcale. Lubię eksperymentować i  przygotowywać dania z tego, co mam akurat w lodówce. Po degustacji, gdy się okazuje, tak jak w tym przypadku, że zestawienie było trafne, zapisuję sobie składniki.Teraz mając bloga, robię to tutaj właśnie, dzieląc się ze wszystkimi chętnymi moimi eksperymentami.


Składniki:

200 g makaronu ze szpinakiem ( ja miałam gniazdka wstążki )
100 g szynki szwarcwaldzkiej cieniutko pokrojonej
100 g sera pleśniowego camembert
1 dojrzałe awokado
1 nieduża kiść czerwonego winogronu
1/2 czerwonej papryki
1 pomidor
duża garść świeżej bazylii
 kilka gałązek szczypiorku
kilka listków pietruszki
5-6 łyżek oliwy bazyliowej
sok z jednej mandarynki
szczypta tymianku
1 ząbek przeciśniętego przez praskę  czosnku
sól morska do smaku
szczypta grubo mielonego czarnego pieprzu

Wykonanie:

Makaron wrzucić do gotującej osolonej wody i ugotować al dente. Odcedzić, przełożyć do naczynia w którym będziemy podawać sałatkę. Do oliwy wrzucić rozdrobniony czosnek i delikatnie polać makaron,wymieszać... resztę oleju pozostawić do polania sałatki po wierzchu. Na makaronie ułożyć  liście bazylii, pomidora pokrojonego w ósemki, awokado i paprykę w plasterki, ser pleśniowy w kostkę. Szynkę pozawijać w stożki, winogron poprzekrawać na pół i również porozkładać na półmisku.  Udekorować gałązkami szczypiorku i listkami pietruszki. Wycisnąć sok z mandarynki i połączyć go z oliwą. Skropić całość  delikatnie, opruszyć solą morską, pieprzem, tymiankiem i odstawić do lodówki na 15 minut. 



Bogactwo smaków zasługuje na to aby wykonać tę pyszną i  w sumie bardzo prostą sałatkę. Polecam  i życzę smacznego.



4 komentarze:

  1. ooo, boska, wspaniała, zdrowa i kolorowa, i do bento się nadaje :)
    pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, była naprawdę pyszna:) Zapraszam ponownie do odwiedzin, codzienne nowy przepis.Co do bento, to nie mogę się wypowiadać,bo nigdy nie jadłam :(

      pozdrawiam Gosia

      Usuń
  2. Łał,muszę koniecznie zrobić. Mam tylko pytanie, nie jest mdła ? Ja bym dodałatrchę musztardy do oleju.

    OdpowiedzUsuń
  3. Kasiu, pomidor i winogrona dają posmak kwasowatości, ale oczywiście musztardę np. francuską, możesz dodać do dresingu.

    Pozdrawiam i dziękuję za odwiedziny.

    OdpowiedzUsuń


Będzie mi bardzo miło jak pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza, a jeśli ugotujesz coś z mojego bloga, pochwal się tym przysyłając zdjęcie na gosiaczekskrzypczak@gmail.com. Opublikuję je w galeri na fb, będzie mi też niezmiernie miło jak polubisz mój profil na fb lub google+/ Pozdrawiam... Gosia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...