Tort makowy, to dla mnie kwintesencja Świąt Bożego Narodzenia...mak, orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa,daktyle.Ten zapach roznosi się po całym domu, nadając mu niepowtarzalny zapach.W towarzystwie aromatycznej kawy przyciąga do stołu niczym magnes.Dla mnie osobiście nigdy żaden choćby najlepszy sernik z nim nie wygra, no ale to oczywiście rzecz gustu.Zapraszam więc na pyszne ciasto.
Składniki na biszkopt makowy
800 g suchego maku
czubata łyżka skórki pomarańczowej
5-6 drobniutko posiekanych daktyli
200 g cukru
4 jajka
4 łyżki bułki tartej
1 łyżka masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Składniki na masę:
250 g miękkiego masła
3 żółtka
20 g czystej wódki
150 g cukru pudru
50 g wiórków kokosowych
pół szklanki rodzynek
garść pokruszonych orzechów włoskich
5-6 drobniutko posiekanych daktyli
sok z połowy pomarańczy
Składniki na poncz:
1/2 szklanki ostudzonej przegotowanej wody
sok z jednej pomarańczy
Dekoracja:
brzoskwinie z puszki
skórka pomarańczowa
wiśnie z likieru
wiórki kokosowe
rodzynki
kakao
Sposób przygotowania:
Mak sparzyć i dwukrotnie przekręcić przez maszynkę o najdrobniejszych oczkach. Przełożyć do miski.Oddzielić żółtka od białek, dodać cukier i zmiksować, połączyć z makiem..Masło rozpuścić na patelni i dodać do masy, dosypać bułkę tartą, skórkę pomarańczową, daktyle i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Dodać do całości delikatnie wklepując łyżką. Przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy.Wstawić do piekarnika z termoobiegiem nastawionym na 170 stopni na około 40-45 minut.Wyjąc z piekarnika zaraz p upieczeniu i pozostawić do ostygnięcia.Wyjąć biszkopt z formy naciąć dookoła nożem na 3 równe części. W tak przygotowane nacięcia włożyć mocną nitkę, złapać ją z obu końców i delikatnie przeciągnąć oba końce ku sobie.Dzięki takiej metodzie uzyskamy idealnie przekrojone krążki.
Czas na masę....masło wrzucić do miski dodać cukier puder i ucierać aż masa stanie się jasna i puszysta.Dodać kolejno żółtka, wódkę i sok z pomarańczy ciągle ucierając.Na końcu dorzucić bakalie.
Do tortownicy przełożyć pierwszy blat makowego biszkoptu, skropić go ponczem i posmarować masą, którą uprzednio warto podzielić na 3 równe części.Tak postępować z każdą warstwą.Gdy tort będzie już złożony posypać go po wierzchu kakao i udekorować kwiatkami z brzoskwiń,wiśni, skórki pomarańczowej i wiórek. Obsypać brzegi rodzynkami. Wyjąć z tortownicy i dookoła posypać wiórkami kokosowymi. Tort zakryć delikatnie folią i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.
SMACZNEGO!
Ależ rewelacyjnie się prezentuje.
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuńGosia zrób coś, żeby można było komentować z fejsa, bo tak to w sumie nie ma jak.POZDROWIONKA :)
OdpowiedzUsuńPiotr, jak by to było takie proste, to bym dawno zrobiła. Z tego jednak co się orientuje musiałabym zlikwidować komentarze z blogera, a to też nie jest najlepszy pomysł.
OdpowiedzUsuńMożna przecieź komentować z googla.
OdpowiedzUsuńMożna, ale najpierw trzeba tam założyć konto, a Piotr jak wiem go nie ma.
Usuń