niedziela, 26 stycznia 2014

Wątróbka drobiowa z jabłkiem, cebulą i rodzynkami

Wątróbka drobiowa to przysmak mój i mojej Mamy.Nie robimy jej przesadnie często, ale jak już, to właśnie w takiej słodko-kwaśnej wersji. Jabłka po uduszeniu świetnie zastępują surówkę, a całe danie wybornie smakuje z ryżem ugotowanym na sypko, polecam.


Składniki :

500 g wątróbki z kurczaka
2 średnie winne jabłka
1 duża cebula
 pół garści rodzynek
sol, pieprz do smaku
szczypta majeranku
2-3 łyżki oleju

Dodatkowo :

1/2 czerwonej  świeżej papryki
listki pietruszki
szczypta słodkiej papryki w proszku
ryż ugotowany na sypko


  Sposób przygotowania :
_________________________

Wątróbkę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym.Cebulę pokroić w piórka, jabłka na ósemki.Na rozgrzaną patelnię wlać olej i wrzucić cebulę, lekko zeszklić. Dodać wątróbkę, pokrojone jabłka i rodzynki.Posypać majerankiem.Dusić pod przykryciem aż wątróbka i jabłka będą miękkie...około 8-10 minut. Na koniec doprawić solą, pieprzem i papryką w proszku. Podawać z ryżem, udekorowaną listkami pietruszki i kawałeczkami papryki.
Smacznego :)



6 komentarzy:

  1. Cudo...rozumiem, że wątróbka jest duszona a nie chrupka?

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest lekko podpieczona, ale nie chrupka.Cebula i jabłka robią swoje.
    pozdrawiam i dziękuję za odwiedziny.

    OdpowiedzUsuń
  3. ŚLINOTOK, UWIELBIAM TAKIE POLĄCZENIA

    OdpowiedzUsuń
  4. Marku, to bardzo proste i szybkie danie...do dzieła :)

    OdpowiedzUsuń


Będzie mi bardzo miło jak pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza, a jeśli ugotujesz coś z mojego bloga, pochwal się tym przysyłając zdjęcie na gosiaczekskrzypczak@gmail.com. Opublikuję je w galeri na fb, będzie mi też niezmiernie miło jak polubisz mój profil na fb lub google+/ Pozdrawiam... Gosia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...