Składniki :
500 g wątróbki z kurczaka
2 średnie winne jabłka
1 duża cebula
pół garści rodzynek
sol, pieprz do smaku
szczypta majeranku
2-3 łyżki oleju
Dodatkowo :
1/2 czerwonej świeżej papryki
listki pietruszki
szczypta słodkiej papryki w proszku
ryż ugotowany na sypko
Sposób przygotowania :
_________________________
Wątróbkę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym.Cebulę pokroić w piórka, jabłka na ósemki.Na rozgrzaną patelnię wlać olej i wrzucić cebulę, lekko zeszklić. Dodać wątróbkę, pokrojone jabłka i rodzynki.Posypać majerankiem.Dusić pod przykryciem aż wątróbka i jabłka będą miękkie...około 8-10 minut. Na koniec doprawić solą, pieprzem i papryką w proszku. Podawać z ryżem, udekorowaną listkami pietruszki i kawałeczkami papryki.
Smacznego :)
Ale pyszności.
OdpowiedzUsuńCudo...rozumiem, że wątróbka jest duszona a nie chrupka?
OdpowiedzUsuńMariolu...dziękuję :)
OdpowiedzUsuńJest lekko podpieczona, ale nie chrupka.Cebula i jabłka robią swoje.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i dziękuję za odwiedziny.
ŚLINOTOK, UWIELBIAM TAKIE POLĄCZENIA
OdpowiedzUsuńMarku, to bardzo proste i szybkie danie...do dzieła :)
OdpowiedzUsuń