wtorek, 3 lipca 2018

Portobello a'la pizza z szynką włoską Hańderek


Jeśli lubicie pizzę i generalnie włoskie smaki, to danie jest dla Was. Łatwe, smaczne i szybkie w przygotowaniu. Dzięki uprzejmości firmy HAŃDEREK, mogłam je przygotować z Ich wspaniałą szynką włoską, polecam :)


 
                                     
Składniki:



3 duże pieczarki portobello 
150 g szynki włoskiej Hańderek
1 średni pomidor 
garść listków bazylii
1/2 łyżeczki tymianku
kilka listków oregano
1 szalotka
100 g sera mozzarella
50 g sera parmezan
sól i pieprz do smaku


Sposób przygotowania:

Pieczarki oczyścić ręcznikiem papierowym, oderwać korzonki. Szynkę włoską, mozzarellę i  pomidora  pokroić w kosteczkę, szalotkę i zioła drobno posiekać. Parmezan zetrzeć na tarce. Wszystkie składniki oprócz parmezanu, przełożyć do miski, wymieszać i tak przygotowanym farszem nafaszerować grzyby. Farsz ma być położony obficie, z tzw. ” górką”, bo podczas grillowania opadnie. Po wierzchu posypać parmezanem. 




Naczynie żaroodporne wysmarować olejem i przełożyć na nie grzyby, wstawić do piekarnika z termoobiegiem i opcją grill  i piec 20-25 minut. Podawać zaraz po przygotowaniu. Smacznego :)



                                            Polecam

11 komentarzy:

  1. I to jest to, co lubię, ładnie i kolorowo

    OdpowiedzUsuń
  2. I TO JEST MOJ POMYSL NA DZISIEJSZY OBIAD

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny pomysł, koniecznie musze wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pychotka i szybkie do zrobienia

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny przepis! Wygląda i brzmi bardzo apetycznie, dlatego na pewno chętnie go wykorzystam i spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajny pomysł! Mam dużo podobnych przepisów, ale ten spodobał mi się najbardziej ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda całkiem dobrze. Masz jakieś podobne przepisy?

    OdpowiedzUsuń
  8. Jadłem kilka razy takie portobello i bardzo sobie chwale.

    OdpowiedzUsuń
  9. Takie małe pizze to idealna przekąska do przygotowania na zbliżającą się imprezę sylwestrową.
    https://laumast.pl/

    OdpowiedzUsuń
  10. Robiłam pieczarki faszerowane kilka już razy ale nigdy z szynką. Wypróbuję ten przepis na pewno. Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń


Będzie mi bardzo miło jak pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza, a jeśli ugotujesz coś z mojego bloga, pochwal się tym przysyłając zdjęcie na gosiaczekskrzypczak@gmail.com. Opublikuję je w galeri na fb, będzie mi też niezmiernie miło jak polubisz mój profil na fb lub google+/ Pozdrawiam... Gosia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...