poniedziałek, 15 czerwca 2015

Tort makowy z masa kawową

Pierwszy przepis z Wielkanocy doczekał się w końcu publikacji. Życie pisze swoje scenariusze i nie zawsze jest tak jakbyśmy chcieli aby było. Dzisiaj zapraszam na pyszny torcik dp przygotowania którego uzyłam kawy vaspiatta espresso, którą otrzymałam od sklepu internetowego  http://www.sklep.coffea.pl/. Serdecznie polecam.


Składniki na biszkopt makowy:

700 g  suchego maku
100 g orzechów włoskich
200 g cukru
4 jajka
4 łyżki bułki tartej
1 łyżka masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia


Składniki na masę:

250 g miękkiego masła
3 żółtka
30 g likieru kawowego
120 g cukru pudru
3 łyżeczki kawy vaspiatta espresso
100 g wody


Dodatkowo:

10 okrągłych biszkoptów
100 g zaparzonej kawy vaspiatta espresso
20 g likieru kawowego
różyczki Dr Oetkera
3 łyżeczki startej gorzkiej czekolady


Sposób przygotowania:

Mak sparzyć i dwukrotnie przekręcić przez maszynkę o najdrobniejszych oczkach. Przełożyć do miski. Orzechy zmielić w młynku na  mniejsze kawałki. Dodać do maku. Oddzielić żółtka od białek, dodać cukier i zmiksować,  połączyć z makiem i orzechami. Masło rozpuścić na patelni i dodać do masy, dosypać bułkę tartą i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Dodać do całości delikatnie wklepując  łyżką, nie miksować. Przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia  tortownicy. Wstawić do piekarnika z termoobiegiem  nastawionym na 170 stopni na około 40 minut. Wyjąc z piekarnika zaraz po upieczeniu i pozostawić do ostygnięcia.

Wyjąć biszkopt z formy i przeciąć na pół. Miękkie masło wrzucić do miski dodać cukier puder i ucierać aż masa stanie się jasna i puszysta. Dodać kolejno żółtka, likier i ostudzoną zaparzona kawę ciągle ucierając. 


Do tortownicy przełożyć pierwszy blat biszkoptu i posmarować  połową masy, Gdy tort będzie już złożony posypać go po wierzchu  startą czekoladą. Biszkopty namoczyćw ostudzonej kawie i poukładać dookoła ciasta. Tort zakryć delikatnie folią i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.  Wyjąć  i  przed podaniem udekorować kwiatkami.


Podawać z kawą lub ulubioną herbatą. Smacznego!

3 komentarze:


Będzie mi bardzo miło jak pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza, a jeśli ugotujesz coś z mojego bloga, pochwal się tym przysyłając zdjęcie na gosiaczekskrzypczak@gmail.com. Opublikuję je w galeri na fb, będzie mi też niezmiernie miło jak polubisz mój profil na fb lub google+/ Pozdrawiam... Gosia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...