Składniki na biszkopt makowy:
700 g suchego maku
100 g orzechów włoskich
200 g cukru
4 jajka
4 łyżki bułki tartej
1 łyżka masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę:
250 g miękkiego masła
3 żółtka
30 g likieru kawowego
120 g cukru pudru
3 łyżeczki kawy vaspiatta espresso
100 g wody
Dodatkowo:
10 okrągłych biszkoptów
100 g zaparzonej kawy vaspiatta espresso
20 g likieru kawowego
różyczki Dr Oetkera
3 łyżeczki startej gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
Mak sparzyć i dwukrotnie przekręcić przez maszynkę o najdrobniejszych oczkach. Przełożyć do miski. Orzechy zmielić w młynku na mniejsze kawałki. Dodać do maku. Oddzielić żółtka od białek, dodać cukier i zmiksować, połączyć z makiem i orzechami. Masło rozpuścić na patelni i dodać do masy, dosypać bułkę tartą i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Dodać do całości delikatnie wklepując łyżką, nie miksować. Przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Wstawić do piekarnika z termoobiegiem nastawionym na 170 stopni na około 40 minut. Wyjąc z piekarnika zaraz po upieczeniu i pozostawić do ostygnięcia.
Wyjąć biszkopt z formy i przeciąć na pół. Miękkie masło wrzucić do miski dodać cukier puder i ucierać aż masa stanie się jasna i puszysta. Dodać kolejno żółtka, likier i ostudzoną zaparzona kawę ciągle ucierając.
Do tortownicy przełożyć pierwszy blat biszkoptu i posmarować połową masy, Gdy tort będzie już złożony posypać go po wierzchu startą czekoladą. Biszkopty namoczyćw ostudzonej kawie i poukładać dookoła ciasta. Tort zakryć delikatnie folią i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę. Wyjąć i przed podaniem udekorować kwiatkami.
Podawać z kawą lub ulubioną herbatą. Smacznego!
Pyszny, uwielbiam ciasta z makiem i kawusią
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
OdpowiedzUsuń