Składniki:
850g łopatki wieprzowej
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki Peklosmaczku
3 łyżeczki żelatyny spożywczej
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, zmielić w maszynce dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, sól peklową, suchą żelatynę i przyprawy. Wyrobić na gładką masę. Przełożyć do szynkowara , przykryć pokrywką i docisnać sprężyną z zaciskiem.
Tak przygotowaną praskę umieścić w lodówce na 24 godziny. Po upłynięciu tego czasu włożyć szynkowar do odpowiedniej wielkości garnka wyłożonego na dnie ściereczką i zalać wodą pod rant urządzenia. Dzięki ściereczce lub podkładce termicznej temperatura w garnku będzie się rozkładać w miarę równomiernie, woda zaś, nie może absolutnie zalać górnej części urządzenia. W miejsce do tego przeznaczone na końcu wbić termometr.
Garnek z szynkowarem umieśćić na gazie. Zagotować wodę do temperatury 80 stopni i parzyć mielonkę przez 80 minut. Temperatura końcowa na termometrze, to 71 stopni.
Szynkowar wyjąć z garnka i schłodzić wstawiając go do naczynia z zimna wodą, ostudzony wstawić do lodówki na minimum 12 godzin. Po tym czasie usunąć sprężynę dociskową i pokrywkę, obrócić szynkowar do góry dnem i polać go wrzącą wodą. Mielonka wypadnie z niego bez problemu. Obtoczona smakowitą galaretką jest natychmiast gotowa do konsumpcji. Serdecznie polecam to urzadzenie i życzę smacznego!
Wygląda smakowicie ;)
OdpowiedzUsuńI taka też była.
Usuńapetyczna domowa mielonka
OdpowiedzUsuńDomowe najlepsze, wiadomo.
UsuńGosiu, czy tą mielonkę można upiec w piecyku np. w keksówce ?
OdpowiedzUsuńTaką mielonkę bez takiego sprzętu można zrobić w rękawie do pieczenia i gotując na parze.
UsuńNie jestem posiadaczką takiego urządzenia, ale przy pomocy innych rzeczy także robię domową mielonkę. :) Twoja wygląda mega apetycznie :)
OdpowiedzUsuńMielonkę można zrobić w osłonkach lub w keksówce.Pieczona ma już jednak inny smak, no i nie ma w niej galaretki , tylko wytapia się tłuszczyk. Niemniej też jest pyszna. Pozdrawiam i dziękuję za odwiedziny.
UsuńA ja robię w kartonie po mleku i dociskam kamieniem i tez jest super :)
OdpowiedzUsuńKażdy sposób dobry :)
Usuń