Składniki:
800 g żeberek wieprzowych
1 duża cebula
2 jabłka o zwartym miąższu
2 łyżki miodu
1 łyżeczka musztardy francuskiej
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/3 łyżeczki mielonych goździków
1/2 świeżej papryczki chili
1/2 łyżeczka majeranku
1 ząbek czosnku
1/3 łyżeczki kurkumy
sól i pieprz do smaku
1 łyżka mąki wrocławskiej
olej rzepakowy do smażenia
Sposób przygotowania:
Żeberka umyć, osuszyć i pokroić w plastry, obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć mięso na rumiano. Dodać pokrojoną w pióra cebulę, goździki, gałkę muszkatałową, sól i pieprz do smaku oraz 1/2 szklanki wody.
Dusić na małym ogniu pod przykryciem przez 35-40 minut. Mięso powinno być prawie miękkie. Po tym czasie dorzucić obrane, pokrojone w drobna kostkę jabłka i musztardę. Przykryć i dusić kolejne 15 minut... jabłka powinny się prawie rozpaść tworząc gęsty sos. Dodać łyżkę miodu, majeranek, pokrojoną papryczkę, ewentualnie trochę soli.
Danie jest gotowe do podania bezpośrednio po przygotowaniu. Życzę smacznego!
pycszne muszą być, zrobię
OdpowiedzUsuńLubię żeberka, takiej wersji nie robiłam Gosiu, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPychota. Przyznam, że po raz pierwszy robiłam żeberka z owocami i ogólnie takowych jeść nie powinnam ze względu na tłustość żeberek( miewam przeciążenia wątroby), lecz tłuszczyk się wygotował, więc wzięłam na wspomaganie wątroby swój Essentix i zabrałam się za dokładkę i nie miałam żadnych problemów. Zatem ten przepis jest smaczny i zdrowy, nawet dla osób z problemami wątrobowymi. Na stałe zagości w mojej kuchni. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńLucynia to jest zwyklym spamerem, ktoremu placa za reklamowanie proszka na litere E, bo jej kazdy komentarz jest o tym ze nie moze jesc tlusto a za sprawa magicznego srodka nagle jej przechodza wszystkie dolegliwosci..
OdpowiedzUsuń