sobota, 2 grudnia 2017

Schab z suszonymi owocami

Święta zbliżają  się dużymi krokami,więc i potraw z nimi związanych będzie teraz więcej. Dzisiaj zapraszam na pyszny schab, faszerowany śliwkami. Podany w towarzystwie innych suszonych owoców firmy HELIO.

                            
Składniki:

1,2 kg schabu b/k
owoce suszone HELIO
1,5 płaskiej łyżeczki soli
1 płaska łyżeczka pieprzu
1 płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku
2 ząbki czosnku
3 łyżki oleju  
2 łyżki masła


Sposób przygotowania:

Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Długim ostrym nożem zrobić otwór po środku wzdłuż całego kawałka mięsa. Powstałą długą kieszonkę ciasno zapełnić suszonymi śliwkami. Mięso natrzeć olejem, solą, pieprzem, papryką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego z pokrywką i wstawić do lodówki na 24 godziny. 


Po tym czasie mięso wyjąć, obłożyć pozostałymi owocami ( jabłka, morele, brzoskwinie i masłem. Przykryć i wstawić do piekarnika z termoobiegiem góra/dół nastawionego na 160 C. Piec 60 minut. Wyjąć i przestudzić, żeby się lepiej kroił. Smacznego  :)



7 komentarzy:

  1. Świetny pomysł z tymi jabłuszkowymi kwiatkami. Na pewno zrobię taki schabik na Święta. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Też taki robię, ale zawsze moczę jeszcze schab w mleku.

    OdpowiedzUsuń
  3. Często robię taki schabik ze śliwkami i morelami. Faszeruję z jednej strony jednym a z drugiej drugim owoce, Potem mam na talerzu dwie pięknie wyglądające wędlinki.

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękny schabik i te jabłuszka :)

    OdpowiedzUsuń


Będzie mi bardzo miło jak pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza, a jeśli ugotujesz coś z mojego bloga, pochwal się tym przysyłając zdjęcie na gosiaczekskrzypczak@gmail.com. Opublikuję je w galeri na fb, będzie mi też niezmiernie miło jak polubisz mój profil na fb lub google+/ Pozdrawiam... Gosia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...