poniedziałek, 19 czerwca 2017

Portobello a'la pizza

To przekąska/danie powstało przez zupełny przypadek. Będąc na zakupach, jak zwykle odwiedziłam mój ulubiony warzywniak na Grochowej. Patrzę, a tam olbrzymie brązowe pieczarki portobello po złotówce za kilogram. Pytam dlaczego tak tanio? "To źle"? odpowiada Sprzedawczyni z uśmiechem. Nie, super, tylko cena zaskakująca. "Zbyt dużo nam ich zostało, do jutra ( niedziela, ale nie ta ostatnia) przy takich upałach nic z nich nie będzie, wolę, żeby ludzie kupili".To jest podejście do klienta…Kupiłam cały kilogram, wielka torba. Cześć udusiłam zwyczajnie na patelni, a te przy okazji robienia gołąbków ziemniaczanych, zapiekłam w piekarniku.


                                                                                              Składniki:


 
3 duże pieczarki ( tylko tyle weszło do naczynia żaroodpornego)
2  pomidory ( malinówki ze sklepu jw)
1 szalotka
2 jajka
garść liści szpinaku
50 g sera morskiego
1/2 papryczki chili
1 ząbek czosnku
Szczypta kurkumy
Sol i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Pieczarki oczyścić ręcznikiem papierowym, oderwać korzonki (jeszcze się nam przydadzą). Pomidory pokroić w kosteczkę, szalotkę drobno posiekać, szpinak umyć i oderwać wszystkie łodyżki, drobno pokroić. Chili i czosnek drobniutko posiekać, ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, korzonki grzybów obrać ze skórki i również drobno pokroić. Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać jajka i przyprawy, dobrze wymieszać i tak przygotowanym farszem nadziewać grzyby. Farsz ma być położony obficie, z tzw. ” górką”, bo podczas zapiekania opadnie.


Naczynie żaroodporne wysmarować olejem i przełożyć na nie grzyby, wstawić do piekarnika z termoobiegiem  i piec 20-25 minut. Podawać zaraz po przygotowaniu. Smacznego :)










8 komentarzy:

  1. Robię podobne , ale bez szpinaku. Ne trawię tego zielska.ale fajny blog masz.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szpinak nie jest obowiązkowy, no ale ja uwielbiam, więc dodałam. Dzięki za miłe słowa,, pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Mmm pychotka!:)
    https://julias-cooking.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się i dziękuję za odwiedziny :)

      Usuń
  3. Nazwa potrawy brzmi światowo :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale pyszota, muszę dziś kupić pieczarki i szpinak i będę robić.

    OdpowiedzUsuń


Będzie mi bardzo miło jak pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza, a jeśli ugotujesz coś z mojego bloga, pochwal się tym przysyłając zdjęcie na gosiaczekskrzypczak@gmail.com. Opublikuję je w galeri na fb, będzie mi też niezmiernie miło jak polubisz mój profil na fb lub google+/ Pozdrawiam... Gosia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...