niedziela, 1 lutego 2015

Barszcz ukraiński

Kolejna potrawa do zakładki "kuchnia z kresów", to jedna z nielicznych zup, które uwielbiam. Smakuje wybornie, jest sycąca, lekko słodkawa, z nutką grzybową i smakiem pysznej śmietany. Kto jeszcze nie próbował powinien natychmiast naprawić ten błąd, choć myślę, że niewiele jest takich osób. Zatem zapraszam do mojej kuchni....

 

Składniki na garnek 
3 litrowy :

1 duży korpus z kurczaka
podłużne buraki słoik 0,7 l wraz z zalewą... ( przepis na blogu )
40 dkg fasoli jasiek
2 średnie ziemniaki
1/4 średniego selera
1 duża marchewka
1 średnia cebula
1/4  małej główki białej kapusty ( około 25 dkg)
kila suszonych prawdziwków
150 g słodkiej dobrej śmietany ( u mnie Łowicz )
1 czubata łyżka pokrojonego koperku
1 łyżka suszonego majeranku
2-3 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
2 łyżeczki cukru


PRZYGOTOWANIE : 

Korpus z kurczaka umyć, włożyć do garnka  i zalać zimną wodą. Dorzucić fasolę, suszone prawdziwki  oraz  pokrojone w drobną kosteczkę marchewkę, seler i cebulę, odrobinę vegety i pieprzu.Gotować aż fasola będzie prawie miękka. Dodać pokrojone również w  drobną kostkę ziemniaki oraz starte na tarce o grubych oczkach buraczki. Gotować do miękkości.



Na końcu dolać sok z buraczków, wyciśnięty przez praskę czosnek i drobno pokrojony koperek. Doprawić cukrem ewentualnie solą i pieprzem. Wlać śmietanę. wymieszać  i podawać.



                                                                    Smacznego !

1 komentarz:


Będzie mi bardzo miło jak pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza, a jeśli ugotujesz coś z mojego bloga, pochwal się tym przysyłając zdjęcie na gosiaczekskrzypczak@gmail.com. Opublikuję je w galeri na fb, będzie mi też niezmiernie miło jak polubisz mój profil na fb lub google+/ Pozdrawiam... Gosia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...