piątek, 4 lipca 2014

Racuchy z truskawkami i nie tylko

Dzisiaj Was zapraszam w krainę mojego dzieciństwa. Te racuszki były swego czasu moimi ulubionymi słodkościami, wolałam je nawet od tabliczek pseudoczekolady. Dzisiaj wszystko się zmieniło, na półkach sklepowych dostatek...w portfelu może mniej, ale nie mniej polecam. Są pyszne, puszyste i bardzo szybkie w wykonaniu...Dzięki Mamuś, po raz kolejny  :)

Składniki  na 10 szt :

1  i 1/2 szklanki mąki
2 żółtka
1 łyżka kwaśnej śmietany
1/3 szklanki gazowanej wody
1/3 szklanki  słodkiego mleka
1 średnie starte jabłko
10 szt. srednich dojrzałych pokrojonych truskawek
szczypta cynamonu
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta sody

olej do smażenia
cukier puder


Sposób przygotowania:

Mąkę połączyc w misce z proszkim, sodą i solą, dodać żółtka i mleko oraz wodę. Wszystko dokładnie zmiksować. Na końcu dodac starte jabłko i pokrojone truskawki, jeszcze raz wymieszać. Rozgrzać patelnię, wlać olej...patelnia nie powinna być bardzo gorąca, żeby racuchy miały czas na wyrośnięcie. 


Smażyć porcjami, przewracajac ze strony na stronę aż się zarumienią. Wyłożyć na ręczniki papierowe i odsączyć z nadmiaru oleju, przełozyć na talerz i posypać cukrem pudrem.


Podawać z truskawkami i ulubionymi dodatkami...jogurtem naturalnym czy kwaśną śmietaną. Smacznego :)

1 komentarz:


Będzie mi bardzo miło jak pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza, a jeśli ugotujesz coś z mojego bloga, pochwal się tym przysyłając zdjęcie na gosiaczekskrzypczak@gmail.com. Opublikuję je w galeri na fb, będzie mi też niezmiernie miło jak polubisz mój profil na fb lub google+/ Pozdrawiam... Gosia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...