sobota, 24 maja 2014

Filety z halibuta w panierce z płatków kukurydzianych

Nie jemy  halibuta zbyt często, bo po pierwsze to rybka nad wyraz tłusta, a po drugie filety nawet w markecie do najtańszych nie należą :)  Nie trzeba specjalnych udziwnień do jej przygotowania, aby wybornie smakowała. Dobra świeża ryba to podstawa, reszta, to kwestia gustu kulinarnego.




Składniki:


4 filety z halibuta
2 jajka,
1 szklanka płatków kukurydzianych 
sok z  ½ cytryny
1 łyżeczka suszonego cząbru 
sól i grubo mielony pieprz do smaku

olej do smażenia


Sposób przygotowania:

Filety z halibuta  umyć i osuszyć  papierowym ręcznikiem. Doprawić solą, pieprzem, cząbrem i sokiem z cytryny. Na półmisku rozdrobnić dłońmi płatki kukurydziane. Do miseczki wbić jajka i dobrze roztrzepać. Filety najpierw moczyć w jajku, a potem przekładać na półmisek z płatkami aby dokładnie  obtoczyć rybę panierką. Na patelni rozgrzać ole i ułoćyć filety. Smażyć na srednim ogniu po około 4 minuty z każdej strony. Podawać z ulubionymi dodatkami. U mnie tradycyjnie jest to kiszona kapusta i ziemniaki puree. Smacznego.

1 komentarz:


Będzie mi bardzo miło jak pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza, a jeśli ugotujesz coś z mojego bloga, pochwal się tym przysyłając zdjęcie na gosiaczekskrzypczak@gmail.com. Opublikuję je w galeri na fb, będzie mi też niezmiernie miło jak polubisz mój profil na fb lub google+/ Pozdrawiam... Gosia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...