czwartek, 15 maja 2014

Łazanki z karczkiem i słodką kapustą

Dzisiaj proponuję łazanki...danie nieskomplikowane, choć trochę pracochłonne. Ten kto lubi poświęci tę "chwilę" na ich zrobienie, by potem cieszyć się smakiem i widokiem zadowolonych min domowników.


Składniki:

600 g karczku wieprzowego
300 g makaronu 
1/2 główki kapusty ( około 500 g )
2 średnie cebule
1 łyżka smalcu
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka majeranku
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól, pieprz do smaku
kilka gałązek szczypiorku


Sposób przygotowania:

Makaron ugotować w osolonej wodzie. Mięso umyć pokroić w kostkę, rozgrzać patelnię dodać smalec, mięso i przyprawy, podlać 1/2 szklanki wody i dusić do miękkości około 30-35 minut. Na pięć minut przed końcem duszenia dodać cebulę.


Kapustę pokroić nożem, można tez oczywiście ja zszatkować ale my wolimy jej większe kawałki, więc nóż jest ok. Wrzucić do garnka na osolony wrzatek i gotować do miękkości ...około 20-25 minut. Gdy wszystkie składniki mamy już gotowe wystarczy je tylko połączyć,podgrzać, posypać pokrojonym szczypiorkiem i podawać.  Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz


Będzie mi bardzo miło jak pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza, a jeśli ugotujesz coś z mojego bloga, pochwal się tym przysyłając zdjęcie na gosiaczekskrzypczak@gmail.com. Opublikuję je w galeri na fb, będzie mi też niezmiernie miło jak polubisz mój profil na fb lub google+/ Pozdrawiam... Gosia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...