wtorek, 7 kwietnia 2015

Żeberka duszone z cebulą, miodem i jabłkiem

Święta i po świętach, a ja dzisiaj zapraszam na pyszne zeberka wieprzowe duszone z miodem i jabłkiem. Mięso jest pyszne i bardzo aromatyczne. Mi najbardziej smakuje z pieczywem, ale moja Mama preferuje ziemniaczki, decyduje jak zawsze kwestia gustu.


Składniki:

800 g żeberek wieprzowych
1 duża cebula
2 jabłka o zwartym miąższu
2 łyżki miodu
1 łyżeczka musztardy francuskiej
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/3 łyżeczki mielonych goździków
1/2 świeżej papryczki chili
1/2 łyżeczka majeranku
1 ząbek czosnku
1/3 łyżeczki kurkumy
sól i pieprz do smaku

1 łyżka mąki wrocławskiej
olej rzepakowy do smażenia


Sposób przygotowania:

Żeberka umyć, osuszyć i  pokroić w plastry,  obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć mięso na rumiano. Dodać pokrojoną w pióra cebulę, goździki, gałkę muszkatałową, sól i pieprz do smaku oraz 1/2 szklanki wody. 


Dusić na małym ogniu pod przykryciem przez 35-40 minut. Mięso powinno być prawie miękkie. Po tym czasie dorzucić obrane, pokrojone w drobna kostkę jabłka i musztardę. Przykryć i dusić kolejne 15 minut... jabłka powinny się prawie rozpaść tworząc gęsty sos. Dodać łyżkę miodu, majeranek, pokrojoną papryczkę, ewentualnie trochę soli. 


Danie jest gotowe do podania bezpośrednio po przygotowaniu. Życzę smacznego!


środa, 1 kwietnia 2015

Surówka wielowarzywna do obiadu

Kolejna na moim blogu pyszna surówka do obiadu. U nas w domu nie ma obiadu bez tego dodatku czy sałaty. Mięso może być, rybka czy jajko też jest ok, ale bez surówki zwyczajnie nic się nie klei. Polecam, bo jest przepyszna.





Składniki:

1 czerwona słodka papryka
1/2 średniego selera
1 średnia pietruszka
1 marchewka
3 średnie kiszone ogórki 
2 soczyste jabłka
10 centymetrów jasnego pora
kilka listków bazylii
2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę

sól i pieprz do smaku
1/2 łyżeczki cukru
3-4 łyżki oleju
sok z połowy cytryny


Sposób przygotowania:


Warzywa korzeniowe i jabłka obrać i zterzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać starte odciśnięte z soku ogórki i pokrojoną w paseczki paprykę oraz pora. Wszystko połączyć, doprawić solą, pieprzem, olejem,  cukrem i sokiem z cytryny.


 Na końcu dodać bazylię, wszystko jeszcze raz wymieszać i odstawić na minimum 10 -15 minut, aby smaki się połączyły.




SMACZNEGO!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...