niedziela, 22 marca 2015

Pyszna surówka do obiadu

Surówkę tę, jak zresztą pokazują dekoracje na zdięciach, robiłam zimą. Nie zmienia to jednak faktu, że wszystkie składniki są dostępne przez okrągły rok. Jest to przepyszna atlernatywa dla wiosennych nowalijek, na które trzeba jeszcze odrobinę poczekać. Pasuje świetnie zarówno do dań mięsych, rybnych czy jarskich. Polecam.


Składniki:

1/2 średniego selera
1 średnia pietruszka
1 marchewka
3 średnie kiszone ogórki 
10 cm jasnej części pora
2 soczyste jabłka

sól i pieprz do smaku
1/2 łyżeczki cukru
3-4 łyżki oleju


Wszystkie warzywa i jabłka obrać i zterzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać starte odciśnięte z soku ogórki i drobno pokrojonego pora. Wszystko połączyć, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Na końcu dodać olej, wszystko jeszcze raz wymieszać i odstawić na minimum10 minut, aby smaki się połaczyły.


Smacznego!

1 komentarz:


Będzie mi bardzo miło jak pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza, a jeśli ugotujesz coś z mojego bloga, pochwal się tym przysyłając zdjęcie na gosiaczekskrzypczak@gmail.com. Opublikuję je w galeri na fb, będzie mi też niezmiernie miło jak polubisz mój profil na fb lub google+/ Pozdrawiam... Gosia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...