poniedziałek, 22 grudnia 2014

Galaretka wołowo-drobiowa

Dzisiaj zapraszam na pyszna falaretkę wołowo-drobiową. To juz kolejna moja popozycja na tę zimną przekaskę. Były już:

Goloneczka w galarecie
Skrzydełka w galarecie 
Galaretka z nóżek wieprzowych i wołowiny
Schab w galarecie
Galaretka z kurczaka

Dzisiejsza galareka powstała  z mięsa, na którym gotował się pyszny rosołek. Zrobiłam ją w małych porcjachm, wygodnych do konsumcji. Idealna na zblizajace się Święta.



Składniki:

1 kg antrykotu
4 udka
3 marchewki
1 cebula
1 nieduży seler
1średnia pietruszka 
2 gałązki listków selera
2 klistki laurowe
4-5 kulek pieprzu i ziela angielskiego
sól smaku

szczypta majeranku
2-3 ząbki czosnku
2 płaskie łyżeczki żelatyny


Sposób przygotowania:

Wołowinę i udka umyłam. Wrzuciłam do garnka zalałam zimną wodą (2,5l-3l)  tak, aby wszystko było zakryte, zagotowałam i zebrałam łyżką cedzakową powstałe szumowiny. Dodałam obrane warzywa w całości oraz przyprawy.Gotowałam na pykającym ogniu przez  90 minut. Mięso powinno być mięciutkie.

 Po tym czasie rosół podzieliłam na 2 części. Jedna została zjedzona z makaronem, do drugiej po odecdzeniu mięsa i warzw dodałam namoczoną żelatynę, wyciśnięty przez praskę czosnek i majeranek. Doprawiłam pieprzem.


2 udka ( obrane ze skóry) i polowę wołowiny po przestudzeniu podzieliłam palcami na drobne kawałeczki. Do przygotowanych naczynek pokroiłam marchewkę, porozkładałam mięso i wszystko zalałam rosołem z żelatyną. Wstawiłam na lodówki.


Z uwagi na małe naczynka, galaretka po 2 godzinach była juz zastygnięta i można było ja podawać. Życzę smacznego.




2 komentarze:


Będzie mi bardzo miło jak pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza, a jeśli ugotujesz coś z mojego bloga, pochwal się tym przysyłając zdjęcie na gosiaczekskrzypczak@gmail.com. Opublikuję je w galeri na fb, będzie mi też niezmiernie miło jak polubisz mój profil na fb lub google+/ Pozdrawiam... Gosia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...