wtorek, 5 sierpnia 2014

Sałatka z fasolki szparagowej

Fasolka szparagowa jest jak najbardziej na czasie, więc dzisiaj proponuję sałatkę właśnie z nią w roli głównej. Ciężko trochę, gdy tak jak w moim przypadku trzeba przebrać każdy srąg, bo choć fasolka na działce obrodziła, to niestety ma łyko. Niemniej polecam bo jest pyszna.


Składniki:

700 g żółtej lub zielonej fasolki szparagowej
2 małe czerwone cebulki
2 gałazki szczypiorku
1 zółta papryka
kilka gałązek świeżego tymianku
kilka gałązek miety


Dresing:

3 łyżki oleju
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka octu
1 płaska łyżeczka cukru
kilka płatków chili
5 listków świeżej pokrojonej mięty
sól i pieprz do smaku
ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę


Sposób przygotowania:

Fasolkę umyć , obrać z końcówek, oczyścić ( ewentualnie z łyka) i wrzucić do garnka. Zalać zimną wodą, dodać 1/2 łyżczki soli i szczyptę cukru. Gotować do miękkości...około 30 minut, ostudzić. Paprykę i cebulę drobno pokroić w piórka, dodać pokrojony szczypiorek, listki mięty i tymianku. Wszystko wrzucić do duzej miski , dodać fasolkę i delikatnie wymieszać. Składniki dresingu połączyć ze sobą w słoiku, zamknąć słoik i dokładnie wymieszać. Polać sałatkę sosem i odstawić do przemacerowania się smaków na 20 minut. Można podawać...Smacznego.


1 komentarz:


Będzie mi bardzo miło jak pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza, a jeśli ugotujesz coś z mojego bloga, pochwal się tym przysyłając zdjęcie na gosiaczekskrzypczak@gmail.com. Opublikuję je w galeri na fb, będzie mi też niezmiernie miło jak polubisz mój profil na fb lub google+/ Pozdrawiam... Gosia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...