czwartek, 28 sierpnia 2014

Babeczki czekoladowe z bezową pianką, malinami i porzeczkami

Jeśli lubicie małe wypieki tak bardzo jak ja, to zapraszam na pyszne babeczki z pianką bezową. Szybkie, proste i co najważniejsze, smaczne, Dobór owoców w sumie dowolny, choć polecam te miękkie.



Składniki:

150 g gorzkiej czekolady
100 g masła
2 jajka
150 g cukru 
150 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g malin i poziomek

2 bialka
1 łyżka cukru pudru
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki malin


Dodatkowo:

porzeczki i maliny
listki mięty
 cukier puder do posypania


Sposób przygotowania:

W garnuszku umieścić masło i czekoladę, rozpuścić na malutkim ogniu, przestudzić. Dodać  jajka, mąkę i proszek. Wyrobić na jednolitą masę i  nałożyć do foremek do muffinek do 2/3 wysokości. Białka ubić na sztywno dodać puder i mąkę ziemniaczaną, na końcu wrzucić roztarte widelcem maliny. Wyłożyc na przygotowane babeczki.


Piec w piekarniku z termoobiegiem o temperaturze 180°C przez około 20 minut 


Przestudzić, udekorować owocami i listkami mięty. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego.

4 komentarze:

  1. Ale smakowicie się prezentują

    OdpowiedzUsuń
  2. Zachwycające maleństwa :) Nie można przejść obok nich obojętnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Były, bardzo smaczne. Dziękuję za odwiedziny mojego bloga....pozdrawiam.

      Usuń


Będzie mi bardzo miło jak pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza, a jeśli ugotujesz coś z mojego bloga, pochwal się tym przysyłając zdjęcie na gosiaczekskrzypczak@gmail.com. Opublikuję je w galeri na fb, będzie mi też niezmiernie miło jak polubisz mój profil na fb lub google+/ Pozdrawiam... Gosia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...