sobota, 7 czerwca 2014

Sałatka wiosenna z jajkami i miodowo miętowym winegretem

Dzisiaj proponuję pyszną i lekką sałatkę z nowalijkami, doskonałą na lunch czy  lekki obiad. Zrobienie jej trwa tyle, co ugotowanie jajek, a smak zasługuje na kolejne jej zrobienie...polecam zwłaszcza na takie upały jak dzisiaj. 


Składniki na 2-3 osoby :

4 jajka ugotowane na twardo
garść pomidorków koktajlowych żółtych i czerwonych
1/2 główki sałaty masłowej
kilka rzodkiewek
1/2 niedużej czerwonej cebuli
kilkanaście plasterków świeżego ogórka
garść świeżej rzeżuchy
kilkanaście listków świeżego oregano


Sos:

3 łyżki drobno posiekanej świeżej mięty
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka płynnego miodu naturalnego
3 łyżki oleju kujawskiego
2 łyżki  octu balsamicznego
1 ząbek czosnku
kilka płatków chili
sól morska
pieprz czrny mielony


Sposób przygotowania:

Sałatę umyć, osuszyć, porwać na robniejsze kawałki i ułożyć na półmisku. Na sałacie ułożyć dookoła jajka przekrojne na ćwiartki, ogórka i rzodkiewkę w płłplasterkach. Cebulę pokroić w piórka i posypać sałatkę. Na końcu ułożyć poprzekrajane na pół pomidorki, rzeżuchę i listki oregano.

W słoiczku polączyć wszystkie płynne składniki sosu, dodać pokrojone drobno listki mięty, czosnek przeciśnięty przez praskę, kilka płatków chili,  sól i pieprz. Słoik zakręcić i dokładnie wymieszać. Sałatkę polać sosem bezpośrednio przed podaniem...Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz


Będzie mi bardzo miło jak pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza, a jeśli ugotujesz coś z mojego bloga, pochwal się tym przysyłając zdjęcie na gosiaczekskrzypczak@gmail.com. Opublikuję je w galeri na fb, będzie mi też niezmiernie miło jak polubisz mój profil na fb lub google+/ Pozdrawiam... Gosia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...