poniedziałek, 26 maja 2014

Oliwa aromatyzowana lubczykiem

Zawsze wiosną i latem aromatyzujemy z Mamą oliwy.Wybieramy ten okres nie bez przyczyny.Wtedy właśnie mamy na działce zawsze najwięcej ziół. W tym roku lubczyku (magi) mamy niestety niewiele, ale od czego ma się sąsiadów. Polecam takie pyszne domowe oliwy, bo gdy przyjdzie czas zbiorów pomidorów, nic więcej nie będzie już im potrzebne. Powiem Wam jeszcze, że pomidor i lubczyk bardzo się lubią na talerzu.






Składniki:

0,5 l oliwy z oliwek lub oleju kujawskiego tłoczonego na zimno
2  solidne gałązki lubczyku
1 łyżeczka soli morskiej

Sposób przygotowania:

Lubczyk  umyć i osuszyć. Końcówki pokroić, liście pozostawić w całości. Na dno naczynia wsypać zioła i sól, dodać trochę oliwy i porządnie rozmieszać.Dodać pozostałe liście i olej. Postawić w ciemnym miejscu. Olej po tygodniu juz zaczyna intensywnie pachnić. Idealny do sałatki z pomidorów. Smacznego . pokroić

1 komentarz:


Będzie mi bardzo miło jak pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza, a jeśli ugotujesz coś z mojego bloga, pochwal się tym przysyłając zdjęcie na gosiaczekskrzypczak@gmail.com. Opublikuję je w galeri na fb, będzie mi też niezmiernie miło jak polubisz mój profil na fb lub google+/ Pozdrawiam... Gosia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...