poniedziałek, 24 marca 2014

Pasztet drobiowy zapiekany

Domowy zapiekany pasztet, często gości na naszym stole. Jest to spowodowane pewnie tym, że uwielbiamy kurczaka z grilla w różnych wersjach. Zawsze można wtedy przy okazji na niższą półkę kuchenki postawić naczynie z pasztetem. Kapiący z kurczaka tłuszcz, świetnie wzbogaci smakowo nasz pasztet. Jeśli natomiast chcecie  przygotować  go samodzielnie, dodajcie do przepisu jedną łyżkę masła.


Składniki:

70 dkg wątróbki drobiowej
2 bułki pszenne
2 jajka
 pęczek natki pietruszki
1/2 łyżeczki majeranku
szczypta gałki muszkatołowej
sól i pieprz do smaku


Sposób przygotowania:

Wątróbkę , umyć oczyścić z plewek i drobno pokroić. Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć i przekręcić przez maszynkę. Dodać do wątróbki.Wbić jajka, dodać przyprawy i drobno posiekaną natkę.


Wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego.Jak wspominałam we wstępie, jeśli będziecie piec pasztet bez kurczaka ( kapiący tłuszcz), to jest ten moment aby na wierzchu pasztetu rozsmarować łyżkę masła. 


 Piec w piekarniku z termoobiegiem w temp 180 C przez 40-45 minut. Wspaniale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno...polecam,Smacznego.

2 komentarze:


Będzie mi bardzo miło jak pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza, a jeśli ugotujesz coś z mojego bloga, pochwal się tym przysyłając zdjęcie na gosiaczekskrzypczak@gmail.com. Opublikuję je w galeri na fb, będzie mi też niezmiernie miło jak polubisz mój profil na fb lub google+/ Pozdrawiam... Gosia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...